HTML

Lambda

A modern programozási nyelvek világában töltött évek után irány vissza az alapokhoz. Az egyik legrégebbi nyelvvel, a Lisppel ismerkedem, és próbálom felhasználni mai, modern alkalmazások készítésére, mindenki okulására.
Rólam
Kinek szól?

Friss topikok

  • kotee: UCW-t már nem nagyon fejlesztik aktívan (amennyire én tudom).. Helyette viszont van cl-dwim és WUI... (2009.09.10. 14:00) Környezet kiépítése 2

Linkblog

Archívum

Vissza az alapokhoz?

2009.05.07. 23:58 vonbraun

Mi az hogy lambda?

Címkék: bevezető lisp

E blog címében a lambda a lambda kalkulusra utal. Ebből persze számtalan további kérdés fakad, például, hogy az meg miaz.

Ez egy formális rendszer, amely függvényekkel foglalkozik. Biztos sokmindenre jó, de én most a funkcionális programozással, illetve ennek is egy igen régi változatával, a Lisp nyelvvel fogok foglalkozni. E nyelv keletkezése 1956-ra datálódik és John McCarthy nevéhez fűződik, aki mesterséges intelligencia tárgyat tanult, ahol először valósította meg a lambda kalkulus rendszerét számítógépen. Valójában 1958-ban készítette el az első változatot. Miért érdekes ez a nyelv? Mert még mindig létezik, használják, sőt fejlődik. Ebben pedig lehet valami.

Maga a nyelv rendkívül egyszerű. A neve, Lisp jelentése List Processing, azaz listakezelő. Ebből fakadóan listákat kezel, magyarán ez az alap adatstruktúrája. Minden lista benne, a függvények is, ami az egyik alapegysége. Mindehhez még sok zárójel társul, ami a listák elejét és végét jelzi, és elég csúnyán néz ki ahhoz, hogy a kezdőket elrettentse. Egy példa: (defun factorial (n)
   (if (<= n 1)
       1
       (* n (factorial (- n 1)))))
Aki foglalkozott már más nyelvekkel, esztétikailag lehet hogy csalódott ennek láttán.

Így persze ismét felmerül a kérdés: miért foglalkozom vele? 

Leginkább azért, mert

  • túl sokan mondják, hogy fejlesztési idő szempontjából az egyik leghatékonyabb nyelv
  • több igen sikeres magyar és nemzetközi projekt alapja volt
  • nagyon ígéretes web-fejlesző keretrendszerek vannak hozzá (bocs, elsősorban ez a téma foglalkoztat)
  • csaknem minden mai, divatos technológiát támogat
  • nem népszerű, aránylag kevesen használják

 

Kinek szól ez a blog?

Ezen az oldalon igyekszem leírni azokat a dolgokat, amiket a nyelvvel és környezettel kapcsolatban felfedezek. Alapvetően hozzám hasonlóan kalandvágyó, kísérletező embereknek szól, illetve azoknak, akik belefáradtak a modern nyelvek bőbeszédűségébe, a tervezési mintázatok (design patterns) alkalmazásába, és valami másra, jobbra vágynak.

Honnan veszem a bátorságot, hogy erről írjak?

Onnan, hogy én is kezdő vagyok. Amúgy is dokumentálom, amit felfedezek, akkor meg más miért ne venné hasznát egy csetlő-botló leírásnak? A véleményeitekből remélem megtudhatom majd, hogy érdeklődőkre találtam-e vagy csak magamnak írok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lambda.blog.hu/api/trackback/id/tr211109133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása