HTML

Lambda

A modern programozási nyelvek világában töltött évek után irány vissza az alapokhoz. Az egyik legrégebbi nyelvvel, a Lisppel ismerkedem, és próbálom felhasználni mai, modern alkalmazások készítésére, mindenki okulására.
Rólam
Kinek szól?

Friss topikok

  • kotee: UCW-t már nem nagyon fejlesztik aktívan (amennyire én tudom).. Helyette viszont van cl-dwim és WUI... (2009.09.10. 14:00) Környezet kiépítése 2

Linkblog

Archívum

Vissza az alapokhoz?

2009.05.10. 11:51 vonbraun

Környezet kiépítése 1

Címkék: tutorial telepítés lisp sbcl futtatókörnyezet

Kezdjük azzal, hogy ki kell építeni a szükséges környezetet. Illetve még előtte azt, hogy a sokféle Lisp közül én a Common Lisppel foglalkozom itt. És persze ennek is van több nyílt forrású változata, mint például az SBCL (Steel Bank Common Lisp), CMU CL, CLISP, Allegro CL (ingyenes változata), és még bizonyára sokan mások. Utánanézve úgy találtam, hogy az SBCL az egyik legelterjedtebb és legaktívabban fejlesztett változat, így ezzel fogok dolgozni. Majd egyszer leírom, hogy milyen különbségeket találtam a különböző változatok között és miért pont az SBCL-t választottam (főleg, ha kéritek), de itt most legyen elég ennyi.

Naszóval fel kell rakni valahova. Ehhez szükség lesz egy Linuxra (hogy miért nem Windows, ebbe most ne menjünk bele -- ha valaki Windows alatt is beüzemeli a rendszert, megköszönöm, ha megosztja a tapasztalatait). Én Ubuntut használok, de Debian éppúgy megteszi, sőt bármilyen másik is, ezeknél sem különbözik sokban a folyamat. Ráadásul most úgy rakom össze a rendszert, hogy a futtatókörnyezet (SBCL) egy szerveren lesz, a fejlesztőkörnyezet (Emacs, erről később) pedig egy kliens gépen. Természetesen egy gépre éppen így kell összerakni. Nézzük most a szervert.

Futtatókörnyezet

Először be kell szerezni az SBCL-t, ami praktikusan az apt-get install sbcl paranccsal történik. Ezután szükség lesz egy clbuild nevű kis programocskára, ami összegyűjtve a szokásosan használt Lisp könyvtárakat (library) segítséget nyújt ezek feltelepítéséhez. Ehhez szükség lesz a darcs nevű verziókezelő programra. Ennél arra kell figyelni, hogy a 2.x verziója legyen telepítve. Én Ubuntu 8.04 LTS szerveren dolgoztam, amelyben régi darcs van, ezért a google-n rákeresve a "darcs debian" kifejezésre eljutottam a Debian letöltőoldalára, ahonnan a csomagot leszedve dpkg -i darcs-valami (valami helyett az aktuális csomagnév maradék részét helyettesítsd be például egy TAB megnyomásával) paranccsal már fel is telepedett (függősége nálam nem volt).

Ezután már lehet is leszedni a clbuild-et a darcs get http://common-lisp.net/project/clbuild/clbuild paranccsal. Én mindezt a home könyvtáramban tettem, igyekszem mindent ott tartani. Ezután cd clbuild, majd chmod 755 clbuild, hogy tudjuk futtatni szegényt. Az alapvető parancs a ./clbuild check, ami ellenőrzi, hogy a működéséhez szükséges programok elérhetőek-e. Ezt elég egyszer lefuttatni, és szinte biztos, hogy hiányolni fog csaknem mindent, ezért rakjuk fel a következő programokat: cvs, subversion, mercurial, curl, git. Nálam ezek a következőképpen mentek: apt-get install cvs subversion mercurial curl git-core (figyelj, a git-et a git-core csomagban találod Ubuntun/Debianon). Ezután lefuttatva a ./clbuild check parancsot valami ilyesmi kimenetet kell kapnod:

bkovacs@tauceti:~/clbuild$ ./clbuild check
Checking for helper applications...
found /usr/bin/cvs
found /usr/bin/svn
found /usr/bin/darcs
found /usr/bin/wget
found /usr/bin/hg
found /usr/bin/curl
found /usr/bin/git
found /bin/mktemp
Success: All helper applications found.

Checking Lisp startup...
Success: Lisp starts up using "/usr/bin/sbcl"

Looking for installable systems...
38 system definition files registered
Ez azt jelzi, hogy megvan az összes segédalkalmazás (helper application), a Lisp is (SBCL), illetve a telepíthető rendszerek (installable systems) is rendben van, 38db van belőlük.

Innen folytatjuk legközelebb.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lambda.blog.hu/api/trackback/id/tr611112725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása